Παύλιανη Φθιώτιδας

Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2008

   Ησυχαστήριο δύο ώρες από την Αθήνα

ΚΕΙΜΕΝΟ: , ΜΑΡΙΑ- ΚΑΝΤΙΑ ΧΑΡΔΑΛΙΑ(απο "ΤΑ ΝΕΑ") , ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΞΕΝΗ ΤΑΖΕ

                      alt
Εκεί που η παράδοση άφησε αναλλοίωτο το αποτύπωμά της, εκεί που κάθε ήχος της πόλης μοιάζει παράταιρος σε ένα τοπίο αλπικό στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, βρίσκεται ένα χωριό αυθεντικό, όπως οι κάτοικοί του, η Παύλιανη. Το γεωφυσικό ψηφιδωτό της από έλατα, καρυδιές, ρυάκια και καταρράκτες δημιουργεί στον επισκέπτη την αίσθηση μιας επίγειας Εδέμ.
Σκαρφαλωμένη στα 1.030 μέτρα του όρους Οίτη, στην είσοδο του εθνικού δρυμού, η Παύλιανη (με τους δύο οικισμούς, την Άνω και την Κάτω), κερδίζει τις εντυπώσεις και την καρδιά των επισκεπτών της. Λέγεται πως ονομάστηκε έτσι από τους πρώτους κατοίκους της οι οποίοι αποδέχθηκαν το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου. Πανέμορφη και προικισμένη από τη φύση αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης κάθε εποχή του χρόνου. Άλλωστε, απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα.

Η Κάτω Παύλιανη είναι ο πρώτος οικισμός που θα συναντήσετε μετά το χωριό της Οίτης (όπως έρχεστε από Αθήνα). Το μνημείο που υπάρχει στην είσοδο είναι αφιερωμένο στους πεσόντες της μάχης της Παύλιανης, τον Ιούνιο του 1942. Ανηφορίζοντας, στη διαπλάτυνση του δρόμου, θα βρεθείτε μπροστά σε μία πλατεία με παιδική χαρά και στην πρώτη ταβέρνα του χωριού, η οποία φημίζεται για τα παραδοσιακά ρουμελιώτικα πιάτα της. Τα Σαββατοκύριακα, καιρού επιτρέποντος, στήνεται στη στροφή του δρόμου μια υπαίθρια αγορά, η οποία αποτελεί ιδανική επιλογή για την αγορά τοπικών εδεσμάτων και αγροτικών προϊόντων.

Συνεχίζοντας προς την Άνω Παύλιανη, είτε με τα πόδια είτε με το αυτοκίνητο (η απόσταση μεταξύ Άνω και Κάτω συνοικίας είναι μικρότερη του ενός χιλιομέτρου) δεν αποκλείετε να συναντήσετε στο δρόμο σας τα άλογα των ντόπιων φορτωμένα με ξύλα για το χειμώνα. Στην Άνω Παύλιανη επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με το περίφημο αναπαλαιωμένο καμπαναριό του 19ου αιώνα και από τα παγκάκια της πλατείας απολαύστε την εξαιρετική θέα του Μαλιακού Κόλπου.

Η αρχιτεκτονική του χωριού γοητεύει. Η πέτρα και το ξύλο συνδυάζονται μοναδικά και τα σπίτια βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τη φύση. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των κτισμάτων είναι η μεγάλη κλίση των σκεπών τους προς αποφυγήν συσσώρευσης του χιονιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η οικιστική ανοικοδόμηση των τελευταίων χρόνων οφείλεται στην ευτυχή συγκυρία ένταξης της Παύλιανης στο Ηabitat Αgenda, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών και στην εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους.

Έλατα, καρυδιές και καστανιές εναλλάσσονται στο καταπράσινο περιβάλλον. Γι΄ αυτό οι κάτοικοί της υποστηρίζουν με υπερηφάνεια ότι ο τόπος τους δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την Ελβετία. Αυτό που κάνει την Παύλιανη ξεχωριστή δεν είναι τόσο το φυσικό της κάλλος όσο οι άνθρωποί της, οι οποίοι με φυσική ευγένεια και ανυπόκριτο αυθορμητισμό θα σας δώσουν πληροφορίες, θα σας κεράσουν, κάνοντάς σας να αισθανθείτε οικεία σαν να βρίσκεστε σπίτι σας. Φεύγοντας θα τους αποχαιρετάτε με τα μικρά τους ονόματα.

                        Το Αισθητικό Δάσος Παύλιανης

                                             alt
Στο δεξί μέρος του κατηφορικού δρόμου που συνδέει την Κάτω Παύλιανη με το χωριό της Οίτης βρίσκεται ένα απαγορευτικό. Αφήνετε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σας στον ελεύθερο χώρο, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Αισθητικού Δάσους. Η περιήγηση αρχίζει ακολουθώντας τους μαιάνδρους του Ασωπού ποταμού. Πανύψηλα έλατα, αλλόκοτοι σχηματισμοί δένδρων, σπάνια είδη μανιταριών και ο απόκοσμος ήχος των πηγών του Ασωπού παρασύρουν τον επισκέπτη σε μια μοναδική εμπειρία ζωής.

Ύστερα από 20 λεπτά πεζοπορίας θα βρεθείτε μπροστά στην πινακίδα για τη Σπηλιά Καμάρα, πολύτιμο καταφύγιο για τον «άστεγο» ταξιδιώτη, και δη σωτήριο σε καιρούς φθινοπωρινούς και
info
Στο μέλλον, στο σημείο που αρχίζει το μονοπάτι για το Αισθητικό Δάσος, θα τεθεί σε λειτουργία ένα πάρκο υδροκίνησης με αργαλειούς και νερόμυλους, ώστε να μαθαίνουν οι επισκέπτες πώς υφαίνονταν και πλένονταν τα ρούχα παλαιότερα.
απρόβλεπτα βροχερούς.

Στην επόμενη στροφή του μονοπατιού είναι η καρδιά αυτού του επιβλητικού ελατοδάσους, όπου έχει διαμορφωθεί το ψυχαγωγικό πάρκο με δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους: πολύχρωμες υφασμάτινες αιώρες δεμένες στα πιο απίθανα μέρη του πάρκου, ένα γήπεδο βόλεϊ πάνω σε στρωμένο ροκανίδι με ξύλινες κερκίδες που φιλοξενούν το εκάστοτε ενθουσιώδες φιλοθεάμον κοινό. Τραπέζι για φαγητό και η καλύτερη κατάψυξη για τα αναψυκτικά, τα παγωμένα νερά του Ασωπού, στα πόδια σας. Από τις πιο ξεχωριστές και πρωτότυπες εμπειρίες είναι το πέρασμα με τροχαλία πάνω από τον ποταμό, καθώς και οι κούνιες οι οποίες ξεπερνούν τις κορυφές των δένδρων. Απογείωση!

                 Στο μονοπάτι του άγνωστου καλλιτέχνη

                                                    alt 
Γιατί ονομάστηκε μονοπάτι του άγνωστου καλλιτέχνη, κανείς δεν γνωρίζει. Το σίγουρο είναι πως προσφέρεται για έναν απολαυστικό περίπατο που αξίζει να κάνετε.
Κατηφορίζοντας από την Κάτω Παύλιανη στο αριστερό μέρος του δρόμου θα βρείτε ταμπέλα για το μονοπάτι με τον καταρράκτη. Η ευφάνταστη ονοματοδότηση των διαδρομών («άγνωστος καλλιτέχνης», «oh la la, έχει απ΄ όλα τα καλά, καταρράκτες και νερά»), ακόμα και τα δική τους γλωσσοπλαστικής εμπνεύσεως (υδρα... βλάξ = αυλάκι που έχει δημιουργήσει το νερό) φανερώνουν το πηγαίο χιούμορ των κατοίκων της Παύλιανης.

Διασχίζοντας το μονοπάτι, όπου το φως του ήλιου φιλτράρεται μέσα από τις πυκνές φυλλωσιές των δένδρων, altτα κυριότερα είδη χλωρίδας που θα συναντήσετε είναι τα πλατάνια, οι κισσοί και τεράστια πλατιά φύλλα που μοιάζουν να επιπλέουν στην επιφάνεια του ποταμού.

Ακολουθήστε την ελικοειδή πορεία των νερών, περπατήστε πάνω στα ξύλινα γεφυράκια και αφεθείτε στην ενέργεια των καταρρακτών. Καρέκλες, τραπεζάκια, ένα πουφ, μια αιώρα και μια γκλίτσα είναι οι μικρές ευχάριστες εκπλήξεις που περιμένουν να τις ανακαλύψετε κατά μήκος της διαδρομής (διάρκειας μισής ώρας).

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Από Αθήνα (240 χλμ.) μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας. Στον κόμβο των Θερμοπυλών θα στρίψετε αριστερά στην ταμπέλα που δείχνει την κατεύθυνση προς Άμφισσα από Θεσσαλονίκη (340 χλμ.) μέσω της νέας Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Λαμίας. Από Πάτρα (160 χλμ.) μέσω Ναυπάκτου- Ερατεινής- Ιτέας- Άμφισσας- Μπράλου.

Για όσους δεν αρέσκονται στην πεπατημένη οδό, υπάρχει ένας εναλλακτικός δρόμος προσέγγισης του χωριού. Χάρη σε αυτή τη διαδρομή θα περάσετε έστω και ως παρατηρητές από αρκετά χωριά της Φθιώτιδας. Στην Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας θα στρίψετε δεξιά ακολουθώντας την πινακίδα για Κάστρο.

Μπροστά σας θα ξετυλιχτεί μία διαδρομή μέσα από λεύκες, ελιές, ροδακινιές και χωράφια με βαμβάκι και καπνό. Συνεχίζετε ευθεία, περνώντας περιφερειακά από την πόλη του Ορχομενού και στη διασταύρωση που θα συναντήσετε στο τέλος του δρόμου, στρίψτε δεξιά προς Λαμία. Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω ακολουθήστε την πινακίδα για Αμφίκλεια και θα περάσετε μέσα από το Θούριο, ένα από τα πιο μικρά χωριά του νομού. Σύντομα θα σταματήσετε για να θαυμάσετε τον περίφημο Λέοντα της Χαιρώνειας. Κατόπιν κατευθυνθείτε δεξιά για να διασχίσετε το γραφικό Παλαιοχώρι και στην επόμενη διασταύρωση συνεχίστε ευθεία προς τον Μπράλο. Οι επόμενες πινακίδες θα σας υποδείξουν το δρόμο προς την Παύλιανη.

ΦΑΓΗΤΟ

Στην Άνω Παύλιανη
« Γιώργος Ρηγάκης » (τηλ. 22310

- 83099). Με θέα τον Μαλιακό θα δοκιμάσετε κόκορα κρασάτο, στιφάδο με κρεμμύδια και χορτόπιτα, συνοδευόμενα από ντόπιας παραγωγής τσίπουρο.

« Καφεοινοπαντοπωλείοντο Νέον » (τηλ. 22310- 83004). Το πέτρινο πρώην μπακάλικο του 1890, πλήρως ανακαινισμένο, είναι το παραδοσιακό καφενείο της Παύλιανης. Σημείο αναφοράς και συνάντησης των ντόπιων, οι οποίοι είναι περισσότερο από πρόθυμοι να προσφέρουν κατατοπιστικές πληροφορίες στον επισκέπτη.

Η « Ταβέρνα της Λίτσας »λειτουργεί κυρίως τα Σαββατοκύριακα και κερδίζει τους επισκέπτες λόγω της επιλογής ντόπιων προϊόντων και του σπιτικού τρόπου παρασκευής των ρουμελιώτικων πιάτων.

Μη φύγετε από την Παύλιανη αν δεν αγοράσετε μήλα, φασόλια, πατάτες, μέλι, καρύδια, ρίγανη, τσάι και έτσι θα «αιχμαλωτίσετε» αυθεντικές γεύσεις και μυρωδιές από χωριό.

ΔΙΑΜΟΝΗ

alt
Στην Άνω Παύλιανη
« Ο Ξενώνας της Κατερίνας » (τηλ.: 22310- 83009 και 6977829162, www.hotelkaterina.gr). Έχει 7 επιπλωμένα διαμερίσματα, στα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν από 2 έως 4 άτομα και ένα διαμέρισμα για 6 άτομα. Λειτουργεί Παρασκευές, Σαββατοκύριακα και αργίες. Το εστιατόριό του φημίζεται για τα φασολάκια του και για τα εύγευστα κρέατά του.

Στην Κάτω Παύλιανη
« Πέτρινο » (τηλ.: 22310- 83111 - 189- 191, www.petrinohotel.gr). Διατίθενται δωμάτια  με πρωινό, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και η νέα πτέρυγα του ξενοδοχείου. Λειτουργεί όλο τον χρόνο, διαθέτει πάρκινγκ, κλιματισμό και mini bar με περιποιημένους εσωτερικούς χώρους όπου κυριαρχεί το ξύλινο στοιχείο. Διαθέτει και ταβέρνα με τζάκι στην οποία πρέπει να δοκιμάσετε τα σπιτικά του γλυκίσματα.